Terug naar overzicht
08 mei

Mantelzorg

Wanneer ben je mantelzorger?

Oudere dame met haar dochter, die mantelzorger is

Vaak ontstaat mantelzorg geleidelijk en wordt het niet altijd als zodanig erkend. Sommige mensen beschouwen zichzelf niet snel als mantelzorger en komen pas later tot de conclusie dat ze deze rol vervullen. Slechts 30% van de mantelzorgers beschouwt zichzelf snel als mantelzorger. Het is dus belangrijk om bewust te zijn van de rol van mantelzorg en om mensen te ondersteunen in het erkennen van deze verantwoordelijkheid.

Mantelzorgers is iemand die zorgt voor hun dierbaren zoals hun partner, ouder of kind met een beperking, chronische ziekte of veroudering. De zorg is vrijwillig, omdat er een sociale relatie is met de persoon in kwestie. Ook hulp bij dagelijkse activiteiten valt onder mantelzorg. Denk hierbij aan hulp bij het huishouden en geestelijke steun. Het is belangrijk om te weten dat mantelzorg een serieuze verantwoordelijkheid is en ook invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van de mantelzorger zelf.

Volgens recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in Nederland ongeveer 2,7 miljoen mantelzorgers. Bijna 60% van hen zorgt minstens één keer per week voor hun naaste, en bijna 20% doet dat fulltime. Het CBS meldt ook dat ongeveer 20% van de mantelzorgers geestelijk overbelast is door hun taken.

Er zijn veel redenen waarom mantelzorgers overbelast kunnen raken. Een niet te onderschatten reden is dat mensen zich pas laat beseffen mantelzorger te zijn en te laat om hulp vragen om de zorg voor een dierbare te delen. Als aanvullende mantelzorgorganisatie merken wij dat die vraag om hulp vaak laat komt.

Mantelzorg kan een zware last zijn. Hulp van een mantelzorgorganisatie betekent niet alleen verlichting van de druk, maar ook een verbetering van de kwaliteit van leven voor de mantelzorger en het voorkomen van isolement. Besef je na het lezen van dit blog dat je zelf ook mantelzorger bent, en heb je hulp nodig? We helpen je graag.

Caresse Schotborg

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.