Terug naar overzicht
02 apr

Mantelzorg

10 tips voor leuke binnenactiviteiten

Kaartspel

De oproep van het RIVM en de Rijksoverheid zijn duidelijk: blijf zoveel mogelijk thuis. Met deze en vele andere maatregelen hopen we de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Maar de hele dag binnen zitten is niet voor een ieder weggelegd. Wat moet u nou de hele dag gaan doen? Om deze vraag te beantwoorden hebben wij voor u 10 tips op een rij gezet voor leuke binnenactiviteiten.

1. Spelletjes 

Trek die spelletjes maar uit de kast! Niets is zo gezellig als samen (bord)spelletjes spelen. Van de ouderwetse ”Mens erger je niet, ”Mikado” of ”Ganzenborden, tot de moderne ”Kolonisten van Katan” en ”Ticket to Ride”. Spelletjes blijven leuk voor zowel jong als oud. Wie wint er bij u thuis altijd?

 

Een spel kaarten spelen in de huiskamer

 

2. Puzzelen

Naast spelletjes spelen kunt u natuurlijk ook gaan puzzelen. Samen of juist lekker even alleen. Met een kop koffie of thee ernaast kunt u zich even helemaal verdiepen in het vinden van het juiste puzzelstukje. Maar naast legpuzzels kunt u natuurlijk ook denkpuzzels maken zoals sudoku’s, kruiswoordpuzzels of woordzoekers. Deze vindt u vaak in tijdschriften of de krant maar zijn ook online te vinden. Wat voor puzzel maakt u het liefst?

3. Yoga

Juist in deze tijden is het belangrijk voor lichaam en geest om regelmatig te ontspannen. Dit kunt u doen met ontspanningsoefeningen of yoga. Vanuit uw eigen woon- of slaapkamer kunt u verschillende yogaoefeningen doen. Voor meer inspiratie en tips kunt u kijken op internet of Youtube. Welke yoga houding gaat u thuis oefenen?

 

Senioren yoga

 

4. Knutselen/handarbeid

Een andere manier van ontspannen is door bezig te zijn met uw handen. Alleen of samen met uw (klein)kinderen kunt u creatief aan de slag gaan met verschillende knutsel- of handarbeidprojecten. Wat dacht u van kaarten maken, bloempotten versieren of een vogelhuis maken? Er is genoeg te doen! Voor leuke knutselprojecten of handarbeidprojecten zijn er op het internet verschillende websites te vinden met tips en ideeën. Wat gaat u vandaag maken?

5. Koken en bakken

Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Duikt u vandaag eens in de keuken om een lekker recept uit te proberen. Na een middag bakken en kokkerellen wordt uw harde werken smakelijk beloont met een zelfgemaakte creatie. Dat is pas genieten! Bladert u eens door de receptboeken bij u thuis op de plank of zoek op internet naar leuke en simpele recepten. Wat gaat u koken?

 

Koken

 

6. Film kijken

Leunt u even lekker achterover in uw stoel of bank en laat u meeslepen in een ontroerende, spannende of juist komische film. Film kijken kan tegenwoordig op verschillende manieren. Naast de (tegenwoordig ouderwetse) DVD kunt u ook dagelijks films op tv kijken of via een streamingsdienst zoals Netflix of Videoland. Voor het gebruiken van een streamingsdienst heeft u vaak wel een account nodig, kijkt u daarom altijd even goed naar de voorwaarden. Wat is uw lievelingsfilm?

7. Lezen

Uzelf mee laten slepen in een ontroerend, spannend of komisch verhaal kan natuurlijk ook door het lezen van een boek. Zoek een ontspannende plek in uw huis op en laat u zich meenemen in het verhaal. Naast het lezen van boeken kunt u tegenwoordig ook boeken luisteren. Via de online bibliotheek kunt u luisterboeken lenen. Hier vindt u ook gratis luisterboeken die u kunt luisteren, zelfs als u geen Bibliotheeklid bent.

 

Senior lezen

 

8. Schoonmaken

Niets is zo lekker als een schoon en opgeruimd huis, zeker als u de hele dag binnen moet blijven. Hét ideale moment dus om eens een begin te maken aan de grote schoonmaak. Kiest u bijvoorbeeld voor elke dag van de week een kamer die u wilt gaan schoonmaken. Zo houdt u het overzichtelijk en blijft het schoonmaken behapbaar. In welke kamer gaat u beginnen met schoonmaken?

9. Opruimen

Wie herkent het niet? Van die opruimprojecten waarbij u uzelf iedere keer hoort zeggen: ”Dit moet ik nog een keer opruimen”. Vandaag is die dag! Het uitzoeken van de kleding in uw kast, het opruimen van de schuur of de stapel met papierwerk in uw kantoor… Vrijwel ieder huishouden heeft zo zijn of haar eigen rommelproject dat iedere keer wordt uitgesteld. Een goede tip hierbij is; sorteren. Maak drie stapels voor spullen die weg moeten, spullen die mogen blijven en spullen waarmee u een ander blij kunt maken. Aan welk opruimproject gaat u beginnen?

10. Kaarten/brieven schrijven

 Door de maatregelen rondom het coronavirus zult u merken dat u veel minder sociaal contact heeft met uw omgeving. Maar daar valt iets aan te doen, kaarten of brieven schrijven namelijk! Een leuke manier om toch in contact te blijven met uw naasten én tevens een mooie manier om te laten zien dat u aan ze denkt. Nog leuker is natuurlijk als u een zelfgemaakt of versierde kaart verstuurd (zie tip 4). Aan wie zou u een kaart willen sturen?

Hoe Senior Service omgaat met het coronavirus

Wij begrijpen dat de crisis rondom het coronavirus voor veel onrust zorgt. Senior Service volgt actief alle aanbevelingen van het RIVM en houdt zich aan een strikt protocol met haar medewerkers en coördinatoren door heel Nederland. Wilt u meer lezen over hoe wij omgaan met het coronavirus? Klikt u dan hier.

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.