Terug naar overzicht
14 jul

Nieuws

Het hoofd koel houden tijdens de zomer: 5 tips

AdobeStock_272817580.jpeg

De zomer gaat beginnen en dat betekent: meer zon! Daar waar de meesten blij worden van dit zonnige vooruitzicht, roept het bij veel mantelzorgers ook zorgen en vragen op. Hittegolven zijn in Nederland namelijk niet langer ongewoon en brengen bepaalde gezondheidsrisico's met zich mee voor kwetsbare doelgroepen zoals ouderen. Het idee dat er iets mis zou kunnen gaan, draagt voor u als mantelzorger niet bij aan een ontspannende vakantie.  Hoe zorgt u ervoor dat u en uw naasten het hoofd koel houden deze zomer? Wij hebben 5 tips voor u op een rijtje gezet, leest u mee?

 

1. Eerst water, de rest komt later

Voldoende drinken blijft de belangrijkste tip tijdens de warme dagen. Het lijkt misschien erg voor de hand liggend, maar veel ouderen ervaren minder snel een dorstprikkel of drinken bewust minder uit angst voor incontinentieproblemen. Hierbij kan het helpen om meerdere keren per dag kleine hoeveelheden te drinken, in plaats een paar keer heel veel. Ook het eten van bepaalde groenten en fruit helpt bij het op peil houden van uw vochtgehalte. 

 

AdobeStock_221797156.jpeg

 

2. Verkoeling in huis

Het hoofd koel houden lukt het beste in een verkoelde omgeving. Houdt daarom ramen en deuren overdag gesloten en maak gebruik van gordijnen of een zonnewering om de warmte buiten te houden. Voor extra verkoeling kunt u daarnaast gebruik maken van een ventilator of een vochtig laken ophangen voor een (open) raam. 

 

3. Hoofd, voeten en handen

Ons lichaam straalt warmte uit via het hoofd, voeten en handen. Door deze lichaamsdelen af te koelen heeft u minder last van de warmte. Bijvoorbeeld door een voetenbadje te vullen, een duik te nemen in het zwembad, een koelsjaal te gebruiken of uw polsen kort onder een koud stromende kraan te houden. Natuurlijk kunt u ook ouderwets de tuinslang erbij pakken.

 

nostalgie wassen in een teil.jpg

 

4. Een goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer u en uw naasten goed voorbereid zijn op de zomer, bespaart dit een hoop zorgen en stress. Controleert u bijvoorbeeld of uw medicatie nog in orde is en overleg met de huisarts of apotheek of deze bij hitte tot gezondheidsproblemen kunnen leiden. Daarnaast is het verstandig om boodschappen op tijd in huis te halen, bijvoorbeeld in de ochtend of avond wanneer de temperatuur buiten afneemt.  

 

5. Een extra oogje in het zeil

Wanneer u als mantelzorger tijdens de zomer op vakantie gaat of een paar dagen weg bent, gaat u vaak op zoek naar een flexibele oplossing voor uw naaste. Op zo’n moment kan een thuishulp van Senior Service tijdelijk de meest noodzakelijke mantelzorgtaken overnemen. Tijdens uw vakantie houdt onze medewerker uit de buurt een extra oogje in het zeil. Tussentijds wordt er even gebeld en wordt u netjes op de hoogte gehouden door de medewerker. Zodoende kunt u met een gerust hart van uw welverdiende vakantie genieten en is er altijd iemand in de buurt bij uw naaste. Fijn voor elkaar.

Leonie Cruson van Cliëntenadvies

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.