Terug naar overzicht
04 aug

Mantelzorg

Opinie: Particuliere ondersteuning als onderdeel van de oplossing.

200814-Senior Sevice website_DSC9672.jpg

In de komende jaren dreigt er een enorm tekort aan mantelzorgers, zo blijkt uit berekeningen van het Sociaal Cultureel Planbureau. Dit terwijl resultaten uit het Nationaal Mantelzorgonderzoek laten zien dat de zorg die mantelzorgers bieden, naar verwachting alleen maar intensiever wordt de komende jaren. Tel daar de toenemende vergrijzing in ons land bij op en u zult begrijpen dat de (mantel)zorg in Nederland anders ingericht moet worden. Een belangrijk onderdeel van de oplossing is particuliere ondersteuning als aanvulling op de bestaande mantelzorg. 

 

Ondersteuning voor de mantelzorger, niet altijd vanzelfsprekend

In Nederland zijn er ruim 5 miljoen mensen die vrijwillig onbetaalde ondersteuning bieden aan zieke familieleden of vrienden. Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft vorig jaar berekend dat de komende 20 jaar het aantal mensen dat mantelzorg nodig heeft met 70 procent toeneemt, terwijl het aantal mantelzorgers slechts met 7 procent stijgt. Ondanks dat de noodzaak van mantelzorgondersteuning hoog is, is deze ondersteuning niet vanzelfsprekend. Gelukkig krijgen veel mantelzorgers hulp bij hun zorgtaken van familie, vrienden en naasten. Maar hoe zit het met de ondersteuningsmogelijkheden vanuit de overheid en zorgverzekeraars? Volgens de resultaten uit het Nationaal Mantelzorgonderzoek is meer dan de helft van de mantelzorgers niet goed op de hoogte van de mogelijkheden. Daarnaast vindt meer dan een kwart van de ondervraagden het een taboe om te vragen naar ondersteuning. 

 

cake-2064637_1920.jpg

 

Waarom particuliere ondersteuning?

Eerder schreven wij al over het creëren van een zorgtaart rondom de hulpbehoevende. Deze zorgtaart bestaat bijvoorbeeld uit familie, vrienden, buren, de thuiszorg en vrijwilligers. Valt er in tijden van crisis een puntje van de taart weg? Dan is er nog iemand die de zorg kan opvangen. Particuliere mantelzorgondersteuning is tegenwoordig onmisbaar in deze zorgtaart. Naast dat het een mooie aanvulling is op de andere punten in de taart, heeft particuliere ondersteuning ook nog verschillende voordelen: 

  • Zowel de kwaliteit als de continuïteit van de zorg kan gewaarborgd worden.
  • Professionele mantelzorgondersteuning is minder kostbaar dan het inschakelen van een zorgprofessional uit de thuiszorg.
  • Ouderen kunnen langer thuis blijven wonen waardoor maatschappelijke kosten, zoals een opname in een verpleeghuis, bespaard blijven. 
  • Er zijn verschillende mogelijkheden om particuliere ondersteuning te vergoeden, waardoor deze voor iedereen toegankelijk is.*

 

De oplossing

Wat ons betreft is er niet één oplossing voor het tekort aan mantelzorgers en personeel in de ouderenzorg. Particuliere ondersteuning is een belangrijk onderdeel van deze oplossing, maar uiteindelijk slechts een puntje uit de complete zorgtaart. Het is dan ook belangrijk dat dit onderwerp meer aandacht krijgt en hoger op de politieke agenda komt te staan. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het totale zorgplaatje. Momenteel wordt 80% van de zorg gedaan door de mantelzorger en 20% door de zorg zelf. Het belang van de mantelzorger moet dus beter in beeld worden gebracht, zodat er gekeken kan worden naar passende oplossingen waarbij mantelzorgers hun werk kunnen blijven doen. 

 

Heeft u hier dezelfde gedachtes over, of juist niet? Wij zijn nieuwsgierig naar wat u denkt. Reageer op dit artikel door te mailen naar media@seniorservice.nl 

 

*Bent u benieuwd naar de verschillende mogelijkheden om mantelzorgondersteuning te vergoeden? Onze cliëntenadviseurs vertellen u hier graag meer over, neem gerust contact met ons op

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.