Terug naar overzicht
05 mei

Zorginstellingen

Enthousiasme over het eerste Grote Landelijke POH/PVK/PVH Evenement

nvvpo event

Op 22 april werd het eerste (digitale) landelijke evenement voor praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen georganiseerd door het NVvPO en V&VN. Anneke van Wijk en Caresse Schotborgh waren erbij namens Senior Service en zagen veel enthousiasme in de digitale chatboxen. Lees verder voor ons volledige verslag.

Even wennen aan de digitale omgeving

Het was duidelijk een spannend moment: ruim 300 deelnemers baanden hun weg naar de ‘lobby’ van het digitale evenement. Geheel in stijl werden we opgevangen door een digitale baliemedewerkster tijdens het inchecken. “Welkom! Ik hoop dat je een goede reis hebt gehad. Ik ga nu je badge printen.” Met het digitale toegangskaartje in ons bezit komen we binnen in de lobby, waar het gesprek in de algemene chat is losgebarsten. Er ontstaat even lichte paniek: “Dit evenement is afgelopen“ verschijnt bij iedereen in het scherm. Gelukkig kon de organisatie snel ingrijpen en werd iedereen doorverwezen naar de juiste digitale zaal voor de introductie. 

 

event badge nvvpo

 

Panelleden brengen het gesprek op gang

Tot aan de lunch mogen we luisteren naar de gastsprekers die in de fysieke studio spreken over drie onderwerpen: beroepsontwikkeling, de veranderende samenleving en gedragsverandering. Onze eigen Floris Vervat schoof aan bij het tweede deel, waarin hij zijn mening liet meewegen en aangaf dat de zorgtaart rondom ouderen beter verdeeld kan worden. De vraag naar verpleeghuiszorg zal in de komende twintig jaar verdubbelen als het beleid voor langer thuis wonen niet wijzigt. De rol van de mantelzorger en informele zorg zal een grotere rol gaan spelen, stelt Floris.

De discussies in de chat beginnen nu op gang te komen. Er wordt uitzonderlijk veel gereageerd op de discussie van de panelleden. Het is duidelijk één van de grote voordelen van een online evenement: tijdens een live discussie meepraten in een digitale omgeving, zonder dat je het evenement verstoort. Daarbij konden wij (Anneke en Caresse) mooi aanvullen en vragen beantwoorden die werden gesteld in de chat naar aanleiding van het pleidooi van Floris in de fysieke studio. “Dat is ook het moment dat je contacten legt om later door te kunnen praten”, zegt Anneke. “Met een druk op de knop wissel je contactgegevens uit, zoals je zou doen met een visitekaartje. Super handig!”

Fraude bij PGB aanvragen een probleem

Het evenement bracht veel professionals uit de zorg bij elkaar. Omdat de meeste van hen geen regelmatig contact hebben, was dit een uitstekend moment om elkaar aan de tand te voelen. Waarom is men zo terughoudend met het aanvragen van een PGB middels een zorgaanbieder, vroegen wij ons af? Het antwoord kwam uit de crowd. “Veel reacties waren terughoudend, mede vanwege de fraudegevoeligheid omtrent dit onderwerp. Ik zie dit als een cadeau omdat we nu weten waar de angel zit. Met heldere communicatie kunnen we hier in het vervolg actie op ondernemen”, vertelt Anneke. Het is een voorbeeld van een probleem uit de praktijk die in de sessies besproken werd.

Uitkijken naar de avondsessies

Na de panelsessies startte in speeddate-snelheid de parallelsessies, waar je de mogelijkheid had om aan te schuiven bij een onderwerp dat jou aanspreekt. Van wetenschappelijke sessies over het nut van voldoende beweging tot aan een uitleg over de nieuwe wet Zorg en Dwang: er was voor ieder wat wils. Caresse bezocht een sessie over Hart & Hormonen voor vrouwen, waar ze op persoonlijk vlak ook veel over heeft kunnen leren. “Naast de sessies die aansloten op mijn werk als coördinator, heb ik ook veel geleerd wat ik in mijn privéleven kan toepassen.”

Voordat we het weten, luisteren we naar de afsluitende woorden van Bas van de Goor. Nadat hij de diagnose diabetes type 1 kreeg, begon hij de Bas van de Goor Foundation. Hiermee brengt hij mensen met diabetes in beweging voor een betere kwaliteit van leven. Het is een inspirerend verhaal waar alle deelnemers voor gekomen zijn: de zorg in Nederland naar een hoger niveau tillen. Nu is het uitkijken naar de avondsessies van 20 mei en 15 juni, waarin we wederom een betrokken publiek en interessante sprekers verwachten. Meer over de avondsessies leest u hier.

Download het Mantelzorgonderzoek 2021

Als deelnemende organisatie mochten wij een digitale goodiebag uitdelen aan alle deelnemers. Hiervoor hebben wij onze meest opvallende resultaten van het Nationaal Mantelzorgonderzoek gedeeld. Heeft u het onverhoopt gemist? Niet getreurd, u kunt het hier downloaden.

 

Anneke van Wijk

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Ik beantwoord graag uw vragen.