Terug naar overzicht
02 jun

Zorginstellingen

Druk verpleeghuiszorg vanwege ziekteverzuim en vakantie

Verpleeghuis

Nederland is in de ban van het coronavirus, ook de verpleeghuizen worden hiermee geconfronteerd. De werkdruk is hierdoor extra hoog voor het personeel. Vanuit de branchevereniging Actiz is recentelijk gewaarschuwd voor gebrek aan personeel door ziekteverzuim en de aankomende vakantieperiode. Lees verder hoe u als zorginstelling zich kunt voorbereiden.

Testen leidt tot meer ziekteverzuim

De versoepelende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus suggereert dat we met elkaar de situatie onder controle hebben gekregen. De overheid maakt het vanaf 1 juni mogelijk om bij klachten direct een test uit te laten voeren. Dit is goed nieuws, maar het betekent ook dat zorgpersoneel vaker thuis moet blijven voor herstel. Men vreest hierdoor voor grotere werkdruk op de medewerkers die nog wel aan het werk kunnen.

We gaan weer op vakantie

De vakantieperiode staat voor de deur en veel Nederlanders kijken reikhalzend uit naar een welverdiende vakantie. Maar hoe waarborgt u voldoende werkcapaciteit terwijl je medewerkers hun welverdiende vakantie gunt? Het is een probleem waar onder andere leidinggevenden van zorginstellingen zich zorgen over maken. 


 

Men vreest hierdoor voor grotere werkdruk op de medewerkers die nog wel aan het werk kunnen

 

Vergoeding voor extra kosten verpleeghuiszorg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) publiceerde in mei haar beleidsregel om zorgaanbieders te compenseren voor misgelopen inkomsten door de uitbraak van het coronavirus. De misgelopen inkomsten kunnen ook een gevolg zijn van hogere kosten, bijvoorbeeld door extra inzet van personeel. Deze maatregel moet ertoe leiden dat de continuïteit van de kwalitatieve zorgverlening gewaarborgd blijft.

Inzet huiskamerbegeleiders van Senior Service

Steeds meer verpleeghuizen kiezen daarom voor tijdelijk personeel, zoals huiskamerbegeleiders. Het inzetten van tijdelijk personeel helpt om de werkdruk van verpleegkundigen te verlagen en het algehele levensgeluk van zorgbehoevenden te vergroten. Zij helpen het verplegend personeel o.a. met maaltijdondersteuning, vermaak voor de bewoners en begeleiden bezoekers zodat de veiligheidsmaatregelen omtrent de coronavirus nageleefd worden.

De ervaren mensen van Senior Service ondersteunen uw instelling van harte in bijzondere tijden als deze. Wij kunnen ervoor zorgen dat uw medewerkers worden ontzien en het ziekteverzuim niet verder toeneemt. 

Anneke van Wijk

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Ik beantwoord graag uw vragen.