Terug naar overzicht
29 apr

Zorginstellingen

Opinie: waarom vasthouden aan alleen vaste medewerkers?

thuishulp helpt een oudere vrouw

In mijn gesprekken met zorginstellingen word ik regelmatig verrast. Ik merk veel terughoudendheid bij mensen voor wie de flexibele inzet van personeel ongebruikelijk is. Veel genoemde redenen zijn de kosten en het feit dat men de voorkeur heeft voor vast personeel. “We kunnen het zelf wel oplossen”, hoor ik vaak. Totdat de nood zo hoog is, dat er acute hulp nodig is.

U kent ze wel: de vakantieperiodes, waarin u zich afvraagt hoe u op korte termijn aan vervanging van medewerkers komt. Vervangende collega’s kunnen de werkdruk niet aan. Daar komen noodzakelijke vervanging bij zwangerschap en ander langdurig verlof bovenop. En als klap op de vuurpijl zijn er de epidemieën die tot oververmoeidheid van medewerkers leiden, met gaten in de planning tot gevolg. 

Preventieve zorg voor eigen personeel

Regelmatig lees en schrijf ik over hoe een onsje welzijn een kilo zorg kan voorkomen. In de praktijk worden er veel initiatieven opgezet in het kader van preventieve zorg. Toch verbaast het mij dat preventie voor eigen personeel niet in acht genomen wordt. Daarom pleit ik voor nauwere samenwerkingen tussen formele en informele zorg. Meer hierover kunt u lezen in dit artikel. Om de ouderenzorg veerkrachtig te maken, is ook innovatie nodig op het gebied van HRM. 

Ondanks dat ik mooie lokale initiatieven zie ontstaan, is men nog vaak onbekend met flexibele inzet van personeel. Niet alleen als opvang tijdens een crisis, maar als een totaaloplossing voor de personele bezetting. Ik begrijp dat er grote waarde wordt gehecht aan het hebben van een vast team aan medewerkers. Het is immers de kern van je organisatie. Dit geeft een comfortabel gevoel en je weet wat je in huis hebt. Maar wat als je kern - en daarmee de geleverde zorg - onder hoge druk komt te staan? 

Dit is te voorkomen door een flexibele schil van medewerkers aan uw organisatie toe te voegen. Flexibel inzetbare medewerkers zijn een vast onderdeel van uw organisatie en team. Ze worden ingezet wanneer het nodig is en gaan weer terug naar de moederorganisatie als het even niet nodig is. 

  • Flexibel inzetbare medewerkers zijn een grote steun voor uw harde kern, waardoor het ziekteverzuim afneemt;
  • Flexibel inzetbare medewerkers staan niet op uw loonlijst als zij niet werken;
  • Flexibel inzetbare medewerkers zorgen voor continuïteit in de personele bezetting;
  • Flexibel inzetbare medewerkers zijn er als uw organisatie ze nodig heeft. 

Vertrouwen als basis voor een langdurige samenwerking

Toch denk ik niet dat het alleen een rationele overweging is. In de zorg is een gevoel van onderling vertrouwen essentieel voor een goede en langdurige samenwerking. En zo’n band is niet zomaar gemaakt. En daar vind ik mijn missie: formele en informele zorg met elkaar verbinden voor betere ouderenzorg in Nederland. 

Maar goed, misschien moet ik gewoon meer geduld hebben en blijven vertellen wat de voordelen zijn van flexibele inzet. 

 

Heeft u hier dezelfde gedachtes over, of juist niet? Ik ben nieuwsgierig naar wat u denkt. Reageer op dit artikel door te mailen naar avanwijk@seniorservice.nl

 

Anneke van Wijk

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Ik beantwoord graag uw vragen.